Turci dbají na to, abyste se u nich v restauraci především nenudili. Všechno, včetně polévek, vaší ASAP, takže to chvíli trvá a tak vám postupně na stůl snášejí různé blbiny, které jsou občas příčinou toho, že ve chvíli, kdy vám přinesou objednané jídlo, už nemůžete. Je potřeba mít na paměti, že je vhodné jen uždibovat, ne žrát, jinak z toho nebudete nic mít. Chce to mentální trénink, protože se nám to stávalo opakovaně. Anebo zrcadlo pakua do hlavy postele.
Nejprve nápoje: cola light
ayran. Zředěný slaný jogurt. Turci ho nepodávají s mátou, jako třeba Libanonci, ale někde vám ho přinesou s měsíčkem citronu a petrželí. (Ta petržel je neoddělitelná družka veškerého tureckého masa, viděla jsem chlapa jako horu, co do sebe cpal petrželové listí jako manu. Ještěže seděl Gene záda, asi by blinkal. Není to kudrnka, ale ta obyč, s dlouhými výhonky, silně aromatická.)
Bohužel v málokteré restauraci mají ayran čerstvý, vlastní, většinou ho přinesli v kelímku jako jogurt. Občas mívají ayran bary, kde ho prohánějí šroubem, jako u nás ledovou tříšť, a ten je mnohem lahodnější, jsou v něm kousky sraženého mléka a je našlehaný. Ale i tak, Turek i když vám podává kelímek skrz okýnko bufetu, ho nezapomene řádně protřepat.
Hned po ayranu jsme dostali tři misky, nejdřív na koukání, protože k nim nebylo pečivo. Nebylo co jíst, ale bylo na co koukat. V jedné misce omáčka
yoğurt sos, něco jako tzatziky, ale bez okurky, s bylinkami, mátou a česnekem.
Harissa, rajčata s bylinkami a pálivou paprikou. A ve třetí lahůdka,
beyaz peynir, uleželý ovčí sýr, tady byl asi rozšlehaný v másle.
PC101499.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory. Pro jejich zobrazení se zaregistrujte a přihlaste.
Dej si sklenku, nevíš co tě čeká venku.