molie píše:A jaká je? Že bych se dokopala upéct ji v Paříži.
Máslová vánočka s rozinkami, mandlemi sypaná
Tradiční vánočka by na slavnostním stole neměla chybět. Výhoda je, že si ji můžete upéct třeba týden před svátky, vydrží totiž dlouho vláčná. Uchovávejte ji zabalenou v alobalu nebo pečicím papíru a dobré spížce. Záleží pak na vás, jestli si ji k čaji nebo kávě pokryjete ještě tenkou vrstvou másla. Chutná báječně! Včetně opečených mandliček na povrchu.
40 g droždí
100 g krupicového cukru - dá se nahradit 100 g medu
250 ml mléka
1/2 kg polohrubé mouky
1 lžička soli
2 žloutky
125 g másla
citronová kůra - bio citronový cukr z Německa nebo z DMka, vypadá to jak vanilkáč, nebo sušená
40 g rozinek - musejí se namočit přes noc do rumu, ale bacha, rum pak je nutné odečíst od mlíka
mouka na vál
tuk na vymazání plechu (nebo papír na pečení)
1 vejce na potírání
40 g mandlí (loupané, sekané – špalíčky) -žádné špalíčky, vcelku
Těsto je hodně tekuté, já ho dělám v pekárně protože ručně se mi blbě míchá a nikdy není tak načechrané. Takže následující postup je pro bydlenky z Mimáče:
Polohrubou mouku prosejeme, tím ji provzdušíme a smícháme se solí. Droždí (mělo by mít pokojovou teplotu) rozetřeme s cukrem, zalijeme trochou vlažného mléka, zaprášíme moukou a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek.
Kvásek vlijeme do mísy k prosáté mouce, osolíme, přidáme zbytek mléka, žloutky, rozehřáté (ne horké) máslo, citronovou kůru, omyté rozinky a vypracujeme hladké tuhé těsto, které se nelepí na stěny mísy. Můžeme si pomoci ručním mixerem s háky, robotem nebo pracujeme s vařečkou. Těsto necháme kynout tři hodiny, během této doby těsto dvakrát až třikrát promísíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na vále na devět stejných částí, z nich uděláme malé bochánky. Z prvních čtyř bochánků vyválíme válečky (hady), ze kterých upleteme cop následujícím způsobem.
Jednoduché pletení: těsto rozdělit na 6 stejných dílů. Ušudlat šest pramenů. Dva zamotat do sebe tak, že je zlehkapřekládám přes sebe vždycky ten levý přes pravý, celkem to vyjde tak na 5-6 zákrutů.
Položím pak 2 copy vedle sebe na plech a na ně položím třetí. Konce zastrčit pod zadek.
Prameny položíme směrem od nás.
Dva prostřední prameny překřížíme – pravý přes levý.
Vezmeme dva levé prameny – překřížíme levý přes pravý.
Vezmeme dva pravé prameny – překřížíme levý přes pravý.
Vezmeme opět dva středové prameny a opakujeme vše od začátku. Konce dobře spojíme.
Cop přeneseme na plech vyložený pečicím papírem nebo potřený máslem. Uprostřed ho rukou mírně promáčkne, připravíme tak místo pro další cop. Zpracujeme další tři válečky a upleteme klasický cop ze tří pramenů. Položíme jej na první patro. Na vrch stejným způsobem položíme cop ze dvou pramenů. Kraje podhrneme pod základní patro.
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi, na několika místech ji „spíchneme“ špejlemi, aby se nám při pečení jednotlivé prameny nesesunuly. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova
Na 170 C ne moc dlouho,tak půl hodiny.
Tigra píše:Ono hlavně u té vánočky je úplně jedno, jak to upleteš...
alexx píše:Asi jsem nikdy vanocku nepekla, ale ted se to vsude hemzi vanockama a dostala jsem na ni chut. Nasla jsem si recept, kde byla ze sesti pramenu, bylo tam video, takze zadnej problem, ne? Ze mam obe ruce levy, jsem vedela, ale nejak jsem zapomela na to, ze nedokazu z hlavy predat rukam spravny signal, co maji delat. Ja to vidim, chapu, ale nedokazu to provest... no tak jsem vypla video a nejak to zamotala, neni to spravne, ale vypada to prekvapive dobre.
alexx píše:Asi jsem nikdy vanocku nepekla, ale ted se to vsude hemzi vanockama a dostala jsem na ni chut. Nasla jsem si recept, kde byla ze sesti pramenu, bylo tam video, takze zadnej problem, ne? Ze mam obe ruce levy, jsem vedela, ale nejak jsem zapomela na to, ze nedokazu z hlavy predat rukam spravny signal, co maji delat. Ja to vidim, chapu, ale nedokazu to provest... no tak jsem vypla video a nejak to zamotala, neni to spravne, ale vypada to prekvapive dobre.
Tigra píše: Já mám mnohem větší problém se štrůdlem.
Tigra píše:alexx píše:Asi jsem nikdy vanocku nepekla, ale ted se to vsude hemzi vanockama a dostala jsem na ni chut. Nasla jsem si recept, kde byla ze sesti pramenu, bylo tam video, takze zadnej problem, ne? Ze mam obe ruce levy, jsem vedela, ale nejak jsem zapomela na to, ze nedokazu z hlavy predat rukam spravny signal, co maji delat. Ja to vidim, chapu, ale nedokazu to provest... no tak jsem vypla video a nejak to zamotala, neni to spravne, ale vypada to prekvapive dobre.
To vypadá vždycky dobře, protože jako to nakyne, tak se jakákoliv nepřesnost ztratí.! Hlavně to vůbec nemusí být zapletené, stačí zamotat 3x dva prameny do sebe, položit dva ty krucánky vedle sebe a třetí na to doprostřed a zmáčknout konce k sobě. Já mám mnohem větší problém se štrůdlem.
U vánočky je zásadní, aby bylo hodě tekuté těsto, vypadá pak jako kravinec, ale je nadýchaná. Čím je vyšší a má pěknější tvar, tím je víc tuhá.
Tigra píše:Ach jo.Máslová vánočka s rozinkami, mandlemi sypaná
Tradiční vánočka by na slavnostním stole neměla chybět. Výhoda je, že si ji můžete upéct třeba týden před svátky, vydrží totiž dlouho vláčná. Uchovávejte ji zabalenou v alobalu nebo pečicím papíru a dobré spížce. Záleží pak na vás, jestli si ji k čaji nebo kávě pokryjete ještě tenkou vrstvou másla. Chutná báječně! Včetně opečených mandliček na povrchu.
40 g droždí
100 g krupicového cukru - dá se nahradit 100 g medu
250 ml mléka
1/2 kg polohrubé mouky
1 lžička soli
2 žloutky
125 g másla
citronová kůra - bio citronový cukr z Německa nebo z DMka, vypadá to jak vanilkáč, nebo sušená
40 g rozinek - musejí se namočit přes noc do rumu, ale bacha, rum pak je nutné odečíst od mlíka
mouka na vál
tuk na vymazání plechu (nebo papír na pečení)
1 vejce na potírání
40 g mandlí (loupané, sekané – špalíčky) -žádné špalíčky, vcelku
Těsto je hodně tekuté, já ho dělám v pekárně protože ručně se mi blbě míchá a nikdy není tak načechrané. Takže následující postup je pro bydlenky z Mimáče:
Polohrubou mouku prosejeme, tím ji provzdušíme a smícháme se solí. Droždí (mělo by mít pokojovou teplotu) rozetřeme s cukrem, zalijeme trochou vlažného mléka, zaprášíme moukou a na teplém místě necháme vyběhnout kvásek.
Kvásek vlijeme do mísy k prosáté mouce, osolíme, přidáme zbytek mléka, žloutky, rozehřáté (ne horké) máslo, citronovou kůru, omyté rozinky a vypracujeme hladké tuhé těsto, které se nelepí na stěny mísy. Můžeme si pomoci ručním mixerem s háky, robotem nebo pracujeme s vařečkou. Těsto necháme kynout tři hodiny, během této doby těsto dvakrát až třikrát promísíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na vále na devět stejných částí, z nich uděláme malé bochánky. Z prvních čtyř bochánků vyválíme válečky (hady), ze kterých upleteme cop následujícím způsobem.
Jednoduché pletení: těsto rozdělit na 6 stejných dílů. Ušudlat šest pramenů. Dva zamotat do sebe tak, že je zlehkapřekládám přes sebe vždycky ten levý přes pravý, celkem to vyjde tak na 5-6 zákrutů.
Položím pak 2 copy vedle sebe na plech a na ně položím třetí. Konce zastrčit pod zadek.
Prameny položíme směrem od nás.
Dva prostřední prameny překřížíme – pravý přes levý.
Vezmeme dva levé prameny – překřížíme levý přes pravý.
Vezmeme dva pravé prameny – překřížíme levý přes pravý.
Vezmeme opět dva středové prameny a opakujeme vše od začátku. Konce dobře spojíme.
Cop přeneseme na plech vyložený pečicím papírem nebo potřený máslem. Uprostřed ho rukou mírně promáčkne, připravíme tak místo pro další cop. Zpracujeme další tři válečky a upleteme klasický cop ze tří pramenů. Položíme jej na první patro. Na vrch stejným způsobem položíme cop ze dvou pramenů. Kraje podhrneme pod základní patro.
Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi, na několika místech ji „spíchneme“ špejlemi, aby se nám při pečení jednotlivé prameny nesesunuly. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova
Na 170 C ne moc dlouho,tak půl hodiny.
Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 57 návštěvníků