od nadja » ned 08. srp 2010 13:30:29
Sterilované a kysané dělám jen na osmažené cibulce, přidám sůl, trochu drceného kmínu a cukru. Nezahušťuji ničím.
Čerstvé hlávkové dělám na dva způsoby, buď stejně jako steril a kysané nebo pak jako moravské a to trochu zahušťuji světlou jíškou.
Zelný salát dělám buď z čerstvého zelí, které najemno nakrájím, prosolím a nechám odležet v lednici, dochutím cukrem octem, a např. s koprem, s červenou paprikou nebo s mrkví.
Salát z kysané zelí dělám jen s cibulkou,olej, sůl, cukr, trochu pepře.
Zelné listy - čerstvé zelné listy spařit, naplnit mletým masem se solí, pepřem, kmínem, cibulkou a vejcem, na tuku orestovat cibulku do zlatova, zabalené listy položit na cibulku těsně vedle sebe, aby se nerozbalily, zalít trochou vody a pod poklicí podusit cca 35-45 min. Pak vyjmout a šťávu buď vyrestovat do tuku, zaprášit moukou,vše osmahnout a zalít vodou, nechat provařit a dochutit solí př. pepřem. A nebo dolít vodou na požadované množství, zahustit jíškou, provařit a dochutit.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“