od nadja » úte 14. pro 2010 22:50:21
Konečně jsem sehnala formičky na malé rohlíčky, tak zítra poo dodělám poslední pečené cukroví - pařížské rohlíčky. Rohlíčky dělám z ořechového nebo kokosového těsta (190 g tuku (máslo nebo Hera), 70 g cukru, 1 žloutek, 80 g kokosu, 250 g hladké mouky,v míse utřeme tuk s cukrem a 1 žloutkem do pěny, přidáme strouhaný kokos, hladkou mouku a vše zpracujeme, necháme v lednici nejméně 2 hod. odpočinout) do formiček, po vychladnutí zdobím krémem a čokoládovou polevou.
Krém: nejprve vejce, cukr krupici a kakao šleháme ve vodní lázni a necháme zchladnout. Pak vyšleháme změklé máslo. Vychladlý krém postupně zašleháváme do másla. Zdobícím sáčkem stříkáme na cukroví, které dáme na tácku do mrazničky.
Poleva: čokoládu a ztužený tuk rozpustíme ve vodní lázni a poléváme zmrazené cukroví, držíme je svisle dolů - řídká poleva rychle okapává zpět do hrnku a na cukroví ihned tuhne. Uložíme na tácek nebo do krabice a necháme v chladu 2 dny rozležet, aby zvláčnělo.
A jediné nepečené cukroví letos udělám
Rafaelo
25 dkg kokosu, 1 Salko, trocha rumu, 10 dkg tuku, kokos, mandle.
Zlehka rozpuštěný tuk smísíte s plechovkou Salka a kokosem (to je vlastně ten pytlík kokosu, který se běžně prodává). Správnou konzistenci doladíte rumem, dobře promícháte a necháte chvilku v ledničce. Mandle potom vpracujete do kuliček, které vytváříte z této kokosové hmoty – ty pak můžete ještě obalit v kokosu.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“