Friday píše:A přitom si teď přítulný Pátrek (pro derada = můj medvěd) zaslouží teplé večeře.
(skrytý) píše:Friday píše:A přitom si teď přítulný Pátrek (pro derada = můj medvěd) zaslouží teplé večeře.
Sex smýká pánví odjakživa, nejen hrncem.
Kikina píše:derade, takhle vypadají ty kaffir-listy (Combawa):
http://www.stockfood.de/results.asp?txt ... att&step=1
jo a vietnamsky se to řekne Trúc, Chanh sác http://www.uni-graz.at/~katzer/germ/Citr_hys.html
lenka píše:Nadji, proč mi niva vždycky zhrudkovatí při vaření? Já miluju sýrové omáčky, ale vadí mi, jak se v tom ten sýr zhrudkuje - takové malé cucky. Jaký používat sýr? Dělá mi to i niva.
GeneHawkins píše:Co dnes vaříte? Budete vařit?
Tigra píše:lenka píše:Nadji, proč mi niva vždycky zhrudkovatí při vaření? Já miluju sýrové omáčky, ale vadí mi, jak se v tom ten sýr zhrudkuje - takové malé cucky. Jaký používat sýr? Dělá mi to i niva.
Sráží se bílkovina, Lenko, protože sýr se nemá vařit. Dává se až nakonec do vypnuté omáčky. Normálně to uvaříš, vypneš a až do vypnuté omáčky nasypeš nakrájený nebo nastrouhaný sýr a rozpustíš ho (míchat!). Některé sýry dokonce vařením ztratí chuť, i z té Nivy ti zůstane víc soli, než chuti sýry.
Demonstruju na receptu na rizoto (píšu náhražkové CZ potraviny, ale vařím většinou z italských, kdo by chtěl, můžu vám je na vyžádádní vypsat):
- najemně nasekanou střední cibulku lehce zesklovatět
- přihodit rozmáčknutý česnek i se slupkou (má se pak vylovit, ale minule jsem ho nenašla a Gene taky nic neříkal...)
- přisypat hrnek rejže (na 2 osoby) - a může se tam přihodit i kousek špeku nakrájený na jemno (pršut, šunka)
- osmahnout, až se cibulka nebo rýže začne barvit
- zalít deckou vína (bílé, ale klidně i červené, když jsem neměla - divné - tak jsem tam nalila Cinzano Bianco a nebylo to špatné, lehce nasládlé)
- trochu osolit (fakt trochu, bude se tam dávat slaný sýr)
- víno nechat vybublat, až se to začne skoro zase smažit
- zalít hrnkem horké vody + hrnkem sladké smetany (klasický poměr, upravte podle množství rýže)
Se musím smát: chtěla jsem tu zadat dotaz na pravé italské rizoto. Totiž u nás otevřeli před 2 týdny italskou prodejnu - nějaký Ital, co tu jinak vyrábí lyžařské a turistické hůlky. A protože chodím domů až po setmění, objevila jsem prodejnu až dnes, protože v soboty chodím domů za světla (minulou jsem byla v PL) A tak jsem tam koupila grana padana 25 deka, tu jejich kulatou sviňsky drahou rýži (no, drahou - kilo za šedesát), pak tam mají salsicia - to mi napíšete někdo, co s tím, ale koupím až příště, pokud se tu Ital udrží. Pak rajčata v konzervě za deset - ale pro ty asi jezdí do polského makra. Je to sice z Itálie ale popsané polsky. Pak taky jsem tam koupila litr a půl Pálavy čepujou víno, ale české, italské víno možná přibude, ale nikdy jsem ho nepila, nevím proč mám o něm divné mínění. Mají i mozarelu z bufala, tu příště, kupuju obyč. z Italat. Moc zboží tam zatím nemají, možná čekají, na co se budou lidi ptát. Ale strašně mě to potěšilo, že někdo měl odvahu tu něco takového otevřít. Jinak tam prodávají nějaké rolky s pekorinem, no, ale taková malá trubička za osmdesát korun, bohužel, jim to tam osychalo už aspoň třetí den, nevypadalo to vábně. A taky nějaké zákusky. A vaří kafe.
Budu informovat, jak jim to tam jde a vy mi napište, co u Italů dobrého žádat do kuchyně.
No a normálně se to uvaří 15 min pod pokličkou, jako přílohová rýže.
Klíčový moment: stáhnu z ohně a nasypu tam na velké kostky nakrájený sýr - a míchám, dokud se sýr nerozpustí. Toho sýra dávám na 2 porce asi 15 dkg.
Jinak já nepoužívám na vaření už vůbec Nivu, ale Gorgonzolu - dostačující na běžné vaření prodávají v Lidlu, je mnohem lepší, líp se s ní pracuje a myslím, že stojí stejně, jako lepší Niva (teda já nevím, já vlastně ani netuším, kolik stojí rohlík nebo chleba nebo kilo brambor, ale tak si to jako myslím... )
Na talíři se to může posypat parmazánem, nebo poklást hoblinama.
Já si do toho vmíchávám ještě olivy, kapary nebo nasekané syrové rajče, já ty krémové věci potřebuju odlehčit.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 29 návštěvníků