od nadja » čtv 26. dub 2012 18:18:51
Potřebné potraviny pro octovou zálivku
■Ingredience
2 lžíce vinného octa, lžička soli, špetka pepře, špetka cukru, 5 lžic olivového oleje, voda
■Postup a použití
Ve vinném nebo jiném octě rozpusťte sůl, pepř, cukr a olej. Přidejte přibližně 4 dcl vody. Octová zálivka se hodí do jakéhokoliv druhu salátu.
Potřebné potraviny pro bylinkový dresink
■Ingredience
kopr, máta, bazalka, anýz, petržel, octová zálivka
■Postup a použití
Všechny bylinky na drobno nasekejte a dejte do octové zálivky. Bylinková zálivka dobře dochutí jemné saláty.
Potřebné potraviny pro česnekovou zálivku
■Ingredience
půl stroužku česneku, 5 lžic oleje, 2 lžíce octa, trocha soli, pepře a cukru
■Postup a použití
Oloupejte stroužek česneku a utřete jej se solí. Přidejte, pepř, olej a ocet. Podle potřeby zřeďte vodou. Česneková zálivka je výborná do salátů s uzeninou nebo se salámem.
Potřebné potraviny pro cibulovou zálivku
■Ingredience
1 malá cibule, šalotka, octová zálivka
■Postup a použití
Malou cibuli oloupejte a nakrájejte na jemno. Přidejte posekanou čerstvou šalotku (nebo kopr) a smíchejte s vodou. Cibulovou zálivku používejte zásadně čerstvou!
Potřebné potraviny pro hořčičnou zálivku
■Ingredience
trocha ostré hořčice, trocha křenu, octová zálivka
■Postup
Připravte si octovou zálivku, přidejte trochu ostré hořčice a křenu. Hořčičný dresink přidávejte do salátů s uzeninou, česnekem nebo cibulí.
Potřebné potraviny pro koprovou zálivku
■ Ingredience
1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, lžíce sekaného kopru, lžička křenu, lžička hořčice, sůl, pepř
■Postup a použití
Smíchejte všechny ingredience dohromady. Koprová zálivka je neodolatelná v rajčatovém, okurkovém nebo zelném salátu.
Potřebné potraviny pro rajčatový dresink
■ Ingredience
300 ml rajčatové šťávy, lžíce estragonového octa, stroužek utřeného česneku, sůl, pepř
■Postup a použití
Vše smíchejte a ihned zpracujte. Rajčatová zálivka je výborná nejen v rajčatovém salátu, ale i v jakémkoliv jiném salátu s rajčaty.
Potřebné potraviny pro zálivku z kysané smetany
■Ingredience
kelímek kysané smetany, lžička olivového oleje, lžička citronové šťávy, stroužek česneku, bazalka, oregáno, sůl, pepř
■Postup a použití
Všechny ingredience smíchejte dohromady a podle chuti okořeňte solí a pepřem. Dresink z kysané smetany nejlépe uplatníte v salátech s kuřecím masem.
Potřebné potraviny pro jogurtovou zálivku s česnekem
■Ingredience
kelímek bílého jogurtu, pažitka, stroužek česneku, lžička olivového oleje, sůl pepř
■Postup a použití
Smíchejte jogurt, posekanou pažitku, stroužek česneku utřený se solí, lžíci oleje a trochu pepře a dejte dresink zchladit. Jogurtová zálivka s česnekem je vynikající v těstovinových salátech a v kombinaci s těstovinami vůbec.
Potřebné potraviny pro dresink z Nivy
■Ingredience
200 g bílého jogurtu, 100 g strouhané Nivy, pepř, sekaná petrželka, sekaná bazalka
■Postup a použití
Smíchejte všechny ingredience dohromady. Zálivka s Nivou je dobrá v těstovinových, kuřecích i dalších salátech.
Potřebné potraviny pro medovou zálivku
■ Ingredience
lžíce citronové šťávy, lžíce olivového oleje, lžička medu, sůl, voda
■Postup a použití
Smíchejte citrónovou šťávu s olejem, medem a solí a zřeďte s vodou nebo jogurtem. Medovou zálivku používejte zásadně k dochucení ovocných salátů. Je na vás, jaké ovoce použijete.
„K radostnému stáří patří vzpomínky na muže, za které jsme se neprovdaly.“